Blog - srpanj 2008
nedjelja, srpanj 13, 2008


U zadnje vrijeme sve se više susrećem sa temama ovisnosti žena o muškarcima, nemogućnostima da imaju izbora, činjenicom da ipak muškarci vladaju svijetom. Nakon ovog teksta, ako se i nađe pokoji uvrijeđeni muškarac na konstataciju da uz sve gore nabrojeno su žene izdržljivije i psihički jače od njih, ništa strašno. Navikli smo :) Bog ženama možda nije dao tu vrstu snage za rad u kamenolomu, na baušteli  i na ostalim fizičkim poslovima, ali im je dao snagu koju samo one mogu imati.

Nose u sebi dijete 9 mjeseci, u sebi stvaraju život, prolaze kroz raznorazne promjene i faze nezadovoljstva samima sobom, prestaju živjeti za sebe, a počinju za to dijete i svoju buduću obitelj. I to je jedino vrijeme kad se trebaš nekome ili nečemu podrediti.

Mi imamo taj senzibilitet i naglašenu emotivnost i to treba usmjeriti u prave stvari. Žao mi je što smo toliko malo međusobno povezane, što tako malo jedna drugoj čuvamo leđa. U trenutku kad se prestanemo doživljavati kao prijetnju, to ćemo si i prestati biti. Sami smo stvorili svijet u kojem živimo i na koji se, na kraju krajeva žalimo.

Kad bi svatko od nas stvarao svoje okruženje i manje se povodio za svim mogućim boleštinama današnjeg života, sve bi bilo puno jednostavnije i bolje. Izborile smo se za neki vid «ravnopravnosti spolova». Da, to se službeno tako zove, ali patrijarhat, uloga muškarca u kući i na poslu još je uvijek u korjenima više-manje svih naroda i mentaliteta.

Žene koje su neovisne, koje imaju svoj posao u kojem su se uspjele izrealizirati i jasnu sliku o tome koliko vrijede, sigurno imaju bolje i uspješnije brakove. Ne žive u funkciji svog muža, svatko ima svoj život, obaveze, posao, a međusobno poštovanje, ljubav i djeca su ta koja ih povezuju i održavaju zajedno. Znam da se prije drukčije živjelo, ali to su sve bile neke umjetno stvorene norme, neke formalnosti koje su se trebale ispunjavati.

Takvih primjera i danas ima puno više od onih na koje ja pokušavam staviti naglasak. Znam ih nekoliko gdje bi one otišle da mogu, ali ne mogu jer nemaju ništa samo svoje. Problem je u tome što se u suprotnom stvara ovisnički odnos. A ovisnost je najgora stvar koja se može dogoditi pogotovo jednoj mladoj curi koja još k tome radi na svom obrazovanju, na sebi, na tome da stoji na svojim nogama.

Zato drage cure, uzdajte se u se i u svoje kljuse pa nikad u nikome nećete tražiti svog «spasitelja», bit ćete dobre i dovoljne same sebi, a onda muškarac koji dođe, cijenit će vas, paziti kakav će biti prema vama, jer će znati da imate izbora: ostati ili otići. I jedino što će vas povezivati je dobar odnos i ljubav, a ne potreba da vam ublaži rane koje imate. Imamo ih svi, ali one će zacijeliti samo kad same sebi postanemo jako važne.

Volim Vas.
 
lana @ 19:59 |Komentiraj | Komentari: 393 | Prikaži komentare
Anketa
Koja Vam je najbolja od ove 3?RSS Moj RSS
Index.hr
Nema zapisa.